Goed voorbereid – de poolreizigers

Tjonge…dat is even geleden!
Hoopten we met de blogs een opstap te maken naar een mannenochtend in het voorjaar, stond corona in de weg.
Ja, ook ik merkte dat de griep ongenadig onderuit haalt. “Milde griepklachten” heet het als je niet naar het ziekenhuis hoeft. Nu, bijna 6 weken later, is mijn conditie nog niet in orde. Het schommelt van dag tot dag. Vanmorgen kwam ik weer buiten adem wakker, moe na het maken van mijn ontbijt. Rare ervaring.
Wat als ik niet iedere dag had bewogen; gewandeld, gefietst en met mijn gewichten gestoeid? Ok, het geeft geen 100% zekerheid. Een broeder die ik goed ken is revalidatie-sporttherapeut en heeft een grote jonge sterke vent in revalidatie; door corona geveld. Maar ik ben me bewust dat ik zonder voldoende lichamelijke oefening vooraf nu helemaal niets waard geweest na deze griep.

Voorbereiding op wat komen gaat, dat wat je niet weet maar wel kan verwachten. Daarover een kort inspirerend verhaal.

De poolreizigers Amundsen en Scott gingen beide op pad in oktober van 1911, om het zuidelijkste deel van de Zuid Pool te bereiken. Beide hadden ze dezelfde mogelijkheden, reisde in dezelfde periode onder dezelfde omstandigheden, en ze hadden nagenoeg dezelfde leeftijd. Maar Scott zou met zijn team doodvriezen terwijl Amundsen zijn doel wist te bereiken – en – terug, zonder verlies dan alleen enige honden. Wat was het verschil? 

Amundsen was anders voorbereid. Jaren daarvoor was Amundsen bezig met zichzelf te trainen. Hij was leergierig en liet niets over aan toeval en geluk. Hij trainde op technieken en leerde van Eskimo’s, hij werkte aan zijn conditie en hij maakte een zeereis om alles te leren over navigatie. Zijn filosofie luidde “je wilt niet pas ontdekken dat je meer kracht en uithoudings-vermogen nodig hebt tot je in een onverwachte storm terecht komt. Je wacht niet eerst met ontdekken welke rouwe vis je kunt eten tot je schipbreuk leidt, en je wacht ook niet met leren skiën en met honden omgaan tot die grote poolreis. Bereid je intensief voor zodat wanneer er zich zware omstandigheden voordoen je kunt putten uit kennis en reserves. Dit, zodat wanneer de omstandig-heden gunstig zijn je een dubbele slag kunt slaan en tegenslagen kunnen worden overwonnen.”
De focus van Amundsen was gericht op het bereiken van het doel!  Het doel bepaalde zijn keuzen en hoe hij in het leven stond.

Nu even naar jou en mij. Heb je het doel nog voor ogen?
De Geest van God wil ons gebruiken om op juiste gelegenheid een slag te slaan of een tegenslag te overwinnen. Maar je kunt niet onvoorbereid zijn als christen. Er is training voor nodig.  Noem het maar “karaktertraining”, de mate waarin je jezelf leert toevertrouwen aan Gods Geest.
Goed om met verlangen naar Gods Geest uit te zien op weg naar Pinksteren,  maar ook goed om te beseffen dat de race dan pas begint waar Hij ons leven mag gebruiken om Zijn doelen te behalen door ons leven heen.

Paulus schrijft in IKor.9:24-27Je kunt christenen vergelijken met hardlopers die meedoen aan een wedstrijd. Net zoals hardlopers moeten wij veel opgeven in ons leven. En net zoals hardlopers hebben ook wij er alles voor over om de eerste prijs te winnen. Maar wij willen geen gewone prijs. Voor ons is de prijs het eeuwige leven. Ook ik probeer die prijs te winnen. Ik weet precies wat ik wil. En daarom ben ik streng voor mezelf, en verdraag ik alles wat me overkomt. Want ik wil niet alleen dat anderen door mijn werk het eeuwige leven krijgen. Nee, ik wil ook zelf het eeuwige leven krijgen! (Bijbel in gewone taal)

Tot volgende keer